Yusoff's FotoPage

By: Yusoff Yaacob

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Sep-2006 04:54 Email | Share | Bookmark
My beloved son

First day in his life.
Two day old. Dah pandai senyum.
Juandice or demam kuning. Terpaksa dok bawah ultra violet.
I'm fine. Dah sihat. Baru nampak keputihannya. Dulu Kuning.
Bersama mama di Cameron Highland.
Mandi dengan nenek. Syoknya kena air.
My son was born at 10.37 pm on 10th May 2006 and named Muhammad Sulaiman Nasrullah after Sayyid Hassan Nasrullah, Secretary General of Hizbullah who defeated Israel in Southern Lebanon. Don't worry, Sulaiman won't be a shiite (syiah). He was born at Slim River Hospital.
I was in labour room watching my wife in pain. Dapat tengok la mcmana orang beranak. Seksanya. I realise that a mother is a great woman actually.
Berat Sulaiman masa lahir 3.65 kg. Semua orang terkejut. Besarnyeee..Saya sendiri pun terkejut bila tengok anak orang lain yg dok dlm inkubator kat hospital tu semua kecik2. 12 jam lepas lahir Sulaiman keluar dr inkubator tp masih dlm pemerhatian doktor. Besoknya, hari ketiga, Sulaiman disahkan kena demam kuning. Kena dok dlm wad lagi, kali ni bawah ultra violet. Kesian dia.
Besok, hari keempat saya mintak bawa balik nak masuk hospital Ipoh. Doktor bagi, tp lepas kenduri aqiqah, I mean, 9th day baru saya bawa ke hospital Ipoh. Nasib kami baik. Sulaiman "sudi" tinggal bawah ultra violet. Masa kat Slim River tak mau, asyik nangis je. Tak sampai 24 jam Sulaiman dibenarkan balik. Tp sebelum tu doktor ambil darah Sulaiman 5 kali, every 3-5 hours. Kesian dia.
Selepas sebulan, my wife stoped bagi susu badan sbb she will be back to UIA in a month. Kami bagi susu dumex. Masalah lain pulak timbul. Sulaiman tak boleh buang air besar, sembelit. Bila kami bawak jumpa doktor, doktor cadangkan susu Novalac. Harganya RM22 ringgit (kecil-400g) dan RM38 (besar - 800g). Fuh, bertuah anak aku.
Sekarang Sulaiman dah boleh meniarap. Dia tinggal dengan datuk dan neneknya di Meru Height, Ipoh. Saya kerja di Slim River. My wife studies in UIA in her second year. So, hujung minggu je la kami jenguk anak. Itu pun kalau tak sibuk. Baru-baru ni kami bawak Sulaiman balik Kelantan. Jumpa nenek mak sudara, bapak2 saudaranya dan sepupunya Intisar. Intisar was very excited to see him.


Baru 2 hari dah pandai senyum.


Baru 2 bln dah pi Cameron Highland.


Mandi dengan nenek. Syoknya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net